Skip to main content

Diensten

Diagnostiek en röntgen

Urine onderzoek

In de urine van dieren vinden we al veel aanwijzingen over wat er aan de hand kan zijn. Denk aan bijvoorbeeld suiker, ontstekingscellen, bacteriën of bloed. Ook de mate waarin de urine geconcentreerd is, geeft veel informatie over bepaalde ziekten. Het verkrijgen van urine is wel een uitdaging. We helpen je om de makkelijkste manier te vinden. Dat kan zijn door zelf urine op te vangen (bij honden), de kattenbak aan te passen (bij katten) of we kunnen het rechtstreeks uit de blaas halen door middel van een prikje.

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek geeft veel informatie over wat er aan de binnenkant van dieren aan de hand is. We kunnen meer te weten komen over de functie van organen zoals nieren, lever en zelfs het hart. Ook geeft bloedonderzoek informatie of er sprake is van een teveel of tekort van een bepaalde stof in het lichaam. Daarnaast geeft het duidelijkheid over eventuele ontstekingen in het lichaam. Het verkrijgen van een bloedmonster is iets dat we in de praktijk doen. We proberen dit zo rustig mogelijk te laten verlopen. Er zijn verschillende manieren om bloed af te nemen en we zoeken de methode die het beste past. Mocht het heel spannend zijn, dan kunnen we een roesje geven, al leert de ervaring dat dit niet vaak nodig is.

Microscopisch onderzoek

Met de microscoop zoeken we naar dingen, die met het blote oog niet te zien zijn. Zoals dingen op de huid, zoals parasieten of schimmels of bacteriën en gisten. In de urine zoeken we naar kristallen die een blaasontsteking kunnen veroorzaken. In geval van twijfel schakelen we een specialist in zodat we zeker weten dat we de goede informatie krijgen.

Bloeddrukmeting

Sommige klachten worden veroorzaakt door een te hoge bloeddruk. Met name bij nierproblemen speelt de bloeddruk een grote rol. Een hoge bloeddruk verloopt soms zonder duidelijke problemen, terwijl er wel van alles gebeurt in het lichaam van het dier. Het meten van de bloeddruk is niet makkelijk, omdat dieren altijd wat stress ervaren als ze bij de dokter zijn. Dat proberen we zoveel mogelijk te voorkomen door mens en dier zoveel mogelijk op hun gemak te stellen. Als je als eigenaar rustig bent, is je dier ook rustiger en daarmee de meting betrouwbaarder. Mochten we toch een te hoge bloeddruk meten, dan herhalen we de meting op een ander moment. Soms kiezen we voor een tijdelijke opname, zodat er minder stress is. Dit gebeurt natuurlijk altijd in overleg.

Röntgen

Röntgenfoto’s zijn soms nodig om te onderzoeken wat er aan de hand is. Vooral voor het in beeld brengen van botten, longen en gebitten gebruiken we röntgenfoto’s. Aangezien we een startende kliniek zijn, hebben we gekozen om zelf nog geen röntgenapparaat aan te schaffen. Tot die tijd maken we gebruik van het röntgenapparaat in een andere kliniek. Aangezien de meeste röntgenfoto’s op afspraak gemaakt worden, vragen wij u dan naar een andere locatie te komen.