Skip to main content

Diensten

Controle en vaccinaties

De jaarlijkse controle is een goed moment om te zien hoe het met jou en je dier gaat. Het is een algemene gezondheidscheck waarbij we je huisdier helemaal nakijken. Het gaat altijd vooraf aan een mogelijke vaccinatie.

Vaccineren doen we in overleg en op maat. Iedereen heeft eigen ideeën over wel of niet vaccineren. Jouw mening wordt door ons gerespecteerd. Wel is het nuttig om te weten dat er in Nederland meerdere ziektes niet meer voorkomen omdat we hiertegen kunnen vaccineren. Deze ziektes zien we terugkomen als er niet gevaccineerd wordt. Denk aan mazelen en hersenvliesontsteking bij mensen en mond-en-klauwzeer bij boerderijdieren. Ook blijft de vogelgriep een probleem, omdat we wilde vogels daar nog niet tegen kunnen vaccineren.

Onze huisdieren kunnen we vaccineren tegen een aantal ziektes. Bij de hond zijn dat parvo, de ziekte van Weil, leverontsteking, hondenziekte en kennelhoest. Bij de kat vaccineren we tegen kattenziekte en niesziekte. Allemaal veelvoorkomende ziektes, waar dieren flink ziek van kunnen worden. De vaccinatie tegen rabiës wordt zowel bij honden als katten gegeven als ze meereizen naar het buitenland.

Voor sommigen ziekten bestaat een bloedtest, waarmee we kunnen bepalen of er nog voldoende antistoffen aanwezig zijn (titeren), zodat een enting (nog) niet nodig is.