Skip to main content

Elk leven is verdeeld in een aantal fasen: baby-, peuter-, kleuter-, pubertijd, (jong) volwassenheid en dan richting de senior leeftijd. Ook bij dieren zien we deze fasen. Ze volgen elkaar in de tijd wat sneller op dan bij ons mensen (bij katten is de leeftijd ongeveer x 5 vergelijkbaar met onze leeftijd). Maar we krijgen (deels) met dezelfde aandoeningen/klachten te maken.

Oktober staat in het teken van de oudere katten, om extra aandacht te geven aan de dingen die kunnen gaan spelen als ze ouder worden. We willen absoluut geen problemen creëren en als de kat jaarlijks bij de dierenarts komt voor een controle is er helemaal geen reden om iets te doen. We weten echter dat katten heel goed zijn in het verbergen van klachten, waardoor we het vaak (te) laat in de gaten hebben. En in de praktijk zien we niet alles wat er thuis speelt. Door anders te kijken en extra vragen te stellen proberen we uit te vinden of er dingen spelen, waar we vroegtijdig graag iets aan kunnen/willen doen.

Dit gaat met name over nier-, schildklierproblemen, hoge bloeddruk en gewrichtsproblemen. In de praktijk hebben we vragenlijsten beschikbaar, die u thuis in kunt vullen. Hiermee gaat u mogelijk al anders naar uw kat kijken en ziet u dingen, waar u meer over wilt weten of vertellen.

We nodigen alle eigenaren van oudere katten dan ook uit om een vragenlijst op te komen halen en met andere ogen naar uw kat te gaan kijken.