Skip to main content

Het begint vaak al veel eerder dan eind december….

Voor dieren een hele onrustige, onvoorspelbare tijd. Er zijn dan vreemde, vaak heftige geluiden te horen op onverwachte momenten en de geur is onheilspellend voor dieren.

Als eigenaar bevestigen we onze huisdieren nogal eens in hun angst zonder dat we het doorhebben. Met name omdat we door geruststelling eigenlijk het angstgedrag stimuleren. We vertellen dieren namelijk dat het gedrag wat we zien okay is om ze gerust te stellen, terwijl dat gedrag de angst is. En die willen we nou net niet zien of in elk geval niet bevestigen.  Het is (bijna) onmogelijk om dit te veranderen, aangezien we zelf ook vaak enorm schrikken en ook geruststelling zoeken.

Wat dan wel?

Eigenlijk is de beste manier om ermee om te gaan: het negeren. Doen alsof er niets aan de hand is. Je kunt je dier wel steunen door een ander commando te geven en daarmee ‘de leiding’ te nemen en het dier af te leiden van de angst.

Aanvullend  is er veel keuze aan dingen, die je dier helpen om de angst kleiner te maken. Het feit dat er veel mogelijkheden zijn, geeft aan dat de effecten wisselend zijn. Het is bij ieder dier zoeken naar wat werkt.

Een overzicht van opties, mogelijk niet geheel compleet (we horen het graag als u andere, aanvullende ervaringen heeft):

  • Ruim van tevoren starten met trainen, er zijn soms op hondenscholen speciale avonden met dit thema en er zijn geluidsopnames met vuurwerkgeluiden om steeds iets harder af te spelen.
  • Thundershirts, die het effect van inbakeren nabootsen.
  • Medicatie/supplementen om te zorgen dat ze de geluiden niet zo heftig ervaren (Adaptil, Calmdieet, Zylkene, No stress mix/pasta, Calmex, Telizen, feromonen, Gabapentine en Pexion)
  • Oorzalf, waarmee we letterlijk het geluid dempen in het oor.
  • Afleiding: een lekker bot, voer-/verstopspelletjes, matatabi stokjes voor katten
  • Een rustige, donkere plek, waar ze zich terug kunnen trekken
  • Geluid in huis, zoals radio of televisie kunnen afleidend werken (spotify heeft een relax lijst voor dieren)

Vooral met jonge dieren is het belangrijk om hun eerste jaarwisseling leuk te laten zijn. Dan kennen ze het nog niet en heeft u de mogelijkheid om er echt een feestje van te maken. Iedere knal direct te associëren met iets leuks, een beloning zoals een snoepje, een gooi met een bal of een aai. Samen kijken naar de kleuren en lichtjes is een optie om de knallen te associëren met iets leuks, samen met de baas. Honden met ballonnen laten spelen kan ook goed werken, dan leren ze spelenderwijs met knallen omgaan en hebben daar geen angst bij.

Als er echt veel geknald wordt, de hond niet meer los laten buiten. En op oudejaarsavond geen spannende situaties opzoeken en de avond zelf doorbrengen als een normale, rustige avond thuis.

Alvast een fijn nieuw jaar gewenst!!