Skip to main content

Februari is de maand van het gebit

Dat betekent dat er landelijk extra aandacht wordt besteed aan de gebitsverzorging van huisdieren. Problemen in de bek kunnen gevolgen hebben voor het hele lichaam. Wat kunnen we Samen doen?

1. Controle bij de dierenarts.

Tijdens de jaarlijkse controle beoordelen we altijd het gebit. We kijken vooral naar de hoektanden en achterste kiezen omdat daar vaak de meeste aanslag zit. We kunnen een plan maken voor preventieve zorg die het beste bij jou past

2. Thuis regelmatig het gebit verzorgen.

Het moeilijkst van het poetsen is om hier tijd voor vrij te maken. Het wordt makkelijker als je een vast tijdstip op de dag kiest en zorgt dat je hond of kat dit moment op een positieve manier gaat herkennen. Dat kost tijd en training. Om te beginnen adviseren we om een woord te kiezen wat aan geeft wat je gaat doen. Dan kun je het gebit van buitenaf benaderen, door te “poetsen” over de wangen & lippen. Als dat goed gaat, dan kun je met je vingers in de bek over de tanden & kiezen “poetsen”. En als dat goed gaat en het ritme is er, dan kun je met hulpmiddelen aan de slag, zoals een wattenstaafje of een tandenborstel. Op deze manier went je hond of kat langzaam aan het tandenpoetsen en ontstaat er een routine, die nodig is om het op lange termijn vol te houden.
Wij verkopen ook spullen voor het dagelijkse verzorgen van het gebit zoals kauwstaven, tandenborstels en tandpasta, poeder om tandsteenvorming te verminderen en brokken, die een poetsende werking hebben.

3. Een gebitsreiniging bij ons laten uitvoeren.

Wij kunnen -onder narcose- een gebitsreiniging uitvoeren als dat nodig is. Als de routine van het poetsen al bestaat, kan het daarna -met een schone lei- makkelijk voortgezet worden. Want het nare van tandplaque en tandsteen is dat het steeds terugkomt (net als bij ons).